Gęsiówka Sundermana(Suendermana)

Arabis suendermannii

Opis

Rodzina: Brassicaceae – kapustowate.

Naturalny mieszaniec Arabis ferdinandi-coburgi i Arabis procurrens hervorgegangen.

Liście ma osadzone na króciutkim pędzie, i w odróżnieniu od innych liście są skórzaste, błyszczące.

Występowanie

Bałkany

Wysokość

Kwitnąca roślina ok. 20 cm. Na początku są niższe lecz w miarę kwitnienia rosną.

Termin kwitnienia

IV – V jesienią powtarza kwitnienie, chociaż już nie tak obficie.

Kolor kwiatu

Biały

Stanowisko

Pełne słońce lub lekki półcień.

Wymagania

Gleby przepuszczalne, mało zasobne. Zimą koniecznie trzeba zapewnić ochronę przed zimową wodą. Ponieważ najczęściej jest to niewielka kępka wystarczy nałożyć pięciolitrową plastikową butelkę bez dna. W innym wypadku jeśli nie cała kępka to znaczna jej część może zgnić pod śniegiem przy temperaturach wyższych niż ujemne. Jako że śnieg topi się począwszy od ziemi jego warstwa powoduje, że nocą przymarza za dnia się topi i dodatkowo istnieje brak dopływu powietrza pod zlodowaciałym śniegiem.

Mrozoodporność

W pełni mrozoodporna.

Rozmnażanie

Podział lub wysiew nasion.

Nasiona wysiewamy już jesienią bo stratyfikacja nasion powoduje, że większy procent nasion wschodzi. Jeśli nie mamy takiej możliwości wysiejmy w pomieszczeniu w lutym i pojemnik z wysiewami wstawmy do woreczka foliowego i postawmy na 6 tygodni do chłodziarki. Po wyjęciu wschody w przeciągu miesiąca jeśli temp ustali się w wysokości 10-16 oC.

Podziału dokonujemy w sierpniu lub na początku września. Sadzonkujemy po kwitnieniu.

Choroby

Roślina praktycznie bezproblemowa.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: