Brimeura

Brimeura amethystina

Opis

Rodzina: Hyacinthaceae-hiacyntowate

Synonim:Hyacinthus amethystinus

Występowanie

Łąki górskie w Pirenejach

Wysokość

Około15 cm.

Termin kwitnienia

V – początek VI.

Kolor kwiatu

Niebieski z białym lub biały.

Stanowisko

Pełne słońce lub mniej polecany półcień.

Wymagania

Wymaga konsekwentnie wilgotnej gleby; nie pozwalaj jej przesychać. pH neutralne lub lekko zasadowe. Gleba przepuszczalna lecz żyzna. Latem dobrze jest trzymać je na sucho.

Mrozoodporność

Strefa 6a czyli wystarczająca.

Rozmnażanie

Cebulki powinny zostać posadzone jesienią na głębokość 7 do 15cm (płytsze sadzenie na ciężkich glebach; głębsze na lżejszych glebach).

Jeżeli chcemy wyhodować Brimeura z nasion wtedy, powinni zostać wysiane pod koniec stycznia do doniczek. Lekko przykrywamy ziemią i trzymamy w temp. około 17 stopni Celsjusza. Kiełkowanie może nastąpić dopiero po 2 miesiącach dlatego nie należy się zniechęcać. Siewek nie musimy pikować bo z reguły wschody są dość słabe i mają wystarczająco dużo miejsca do wzrostu. Można od czasu do czasu zasilić bardzo, bardzo rozcieńczonym florowitem. Do zaschnięcia liści hodujemy w pojemniku. Jesienią można ten drobiazg wysiać na rozsadniku. Proponuję jednak wysiać go do większej doniczki ze świeżą ziemią i zadołować w gruncie. Cebulki zdolne do zakwitnięcia otrzymamy po 3 latach i to nie wszystkie.

Choroby

Uwagi

Forma o białych kwiatach wykazuje się większą plennością od formy niebieskiej. Łatwiej toleruje półcień.

Na cięższych glebach z uwagi na mniejszą możliwość zapewnienia suchości latem lepiej cebule wykopywać po zaschnięciu liści i ponownie sadzić jesienią.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: