Kokoryczka wielokwiatowa

Polygonatum multiflorum

Rodzina: Liliaceae – liliowate

Pod ziemią ma kłącze  pełzające, rozgałęzione i ze śladami po zeszłorocznych obumarłych łodygach. Łodyga obła, łukowato wygięta. Kwiaty na krótkich szypułkach, zgrupowane w gronach, w kątach liści. Pojedynczy kwiatek o budowie rurkowo-dzwonkowatej. Zapylany jedynie przez trzmiele. Owocem jest jagoda. Dojrzała jest czarna z szarym nalotem. Bywa mylona z borówka brusznicą. Skutki z reguły opłakane.

Od niedawna do dostania w kraju są odmiany:

‚Vartegata’ oraz

‚Flore Pleno’

Występowanie

Praktycznie na całej północnej części Półkuli Północnej.

Wysokość

Bylina może osiągnąć nawet 100 cm.

Termin kwitnienia

Maj – czerwiec.

Kolor kwiatu

Biały z zielonymi ząbkami korony i zazielenieniem przy szypułce.

Stanowisko

Jak wszystkie rośliny występujące w lasach wymaga stanowisk o wystawie wschodniej lub północnej. Może być sadzona na wystawie zachodniej, ale powinna być cieniowana przez korony drzew lub większych krzewów.

Wymagania

Gleby o odczynie lekko kwaśnym, zawierające dużą ilość próchnicy. Muszą to być gleby przepuszczalne i najlepiej stale lekko wilgotne. Dlatego będzie dobrze reagowała na ściółkowanie ziemi trocinami czy korą.

Zasobność gleb przeciętna. Wiosną najwyżej jedna dawka wieloskładnikowego nawozu typu „Polifoska”, „Agrofoska” itp.

Mrozoodporność

Całkowita

Rozmnażanie

Podział wczesną wiosną lub w sierpniu.

Można spróbować wysiać nasiona, zakwitnie jednak dopiero po minimum 2 latach. Nasiona wysiewamy jeszcze jesienią bo wymagają przemrożenia po to by skiełkować.

Choroby

Roślina w naszych warunkach jest odporna na choroby.

Jeśli już to może ją zaatakować Owrzódka konwaliowa (Phymatocera aterrima) jest to błonkówka – dla niewtajemniczonych dość spora mucha w tym wypadku totalnie czarna. Lata pod koniec kwietnia i na początku maja.

Zagrożeniem są jej dość duże larwy.

Uwagi

Dla survivalowców

Kłącze kokoryczki to najcenniejsze źródło skrobi w naszych lasach. Na surowo śmiertelnie trujące. Po wielogodzinnym gotowaniu z popiołem smakuje jak ziemniaki. Kłącze kokoryczki jest cenionym warzywem w Chinach, Japonii.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: