Szara pleśń

Wszystkie małe obrazki są jedynie miniaturami i kliknięcie na nie otworzy je w większym nieco rozmiarze. Jeśli klikniecie na nie środowym klawiszem myszy lub kółkiem otworzy się na nowej karcie co będzie chyba bardziej poręczne.

Sprawcą choroby jest grzyb o nazwie Botrytis. Trzeba wiedzieć, że istnieje kilka „odmian” tego grzyba. Zatem i wywołane objawy w zależności, który szczep zaatakował są nieco inne. Posłużę się tu przykładem liści piwonii z objawami szarej pleśni.

To są objawy wywołane przez Botrytis cinerea


To są objawy wywołane przez Botrytis blight

Do wyjątkowej szkodliwości i powszechnego występowania choroby przyczynia się bardzo obfite wytwarzanie zarodników przez grzyba. Zarodniki te unosząc się w powietrzu są w stanie porazić prawie wszystkie znajdujące się w pobliżu rośliny. Wystarczy im opaść na roślinę i dostać się do kropli wody – kiełkują natychmiast.

W okresie jesiennym grzyb wytwarza formy przetrwalnikowe, które umożliwiają mu przetrwanie w okresie spoczynku nawet kilku lat. Patogen zimuje na porażonych fragmentach roślin lub na wszelkich resztkach organicznych w glebie. Doskonałym podłożem dla zarówno przetrwania jak i wstępnego rozwoju grzyba są drewniane skrzynki wszelkiego przeznaczenia jak i stare pokryte kamieniem lub niestaranie myte doniczki.

Pojawienie się szarego nalotu na roślinie czy owocu jest sygnałem, że zarodniki są wszędzie wokół. Zatem samo usunięcie chorej rośliny czy porażonego owocu, jeśli już wystąpił szary nalot nie wystarczy. Wówczas trzeba już użyć chemii. Przy czym zaczyna się obserwować duże uodpornienie się grzyba na środki chemiczne. Choroba staje się coraz trudniejsza do zwalczenia zatem i środki muszą być bardziej agresywne. Stąd tak dużą rolę odgrywa profilaktyka, czyli nie stwarzanie grzybowi warunków dogodnych do rozwoju.

Zatem by utrudnić grzybowi porażanie roślin powinniśmy:

  • Unikać nadmiernego zagęszczenia roślin i zraszania ich nadziemnych części.

  • W uprawach pod osłonami należy pamiętać o wietrzeniu. Poprawne wietrzenie tunelu czy szklarni przyczynia się do stałego ruchu powietrza co utrudnia opadanie zarodników na liście jak również zmniejsza pod osłonami wilgotność powietrza oraz sprzyja szybszemu osuszaniu sie roślin.

  • Zapewnić roślinom odpowiednią ilość światła.

  • Nie uszkadzać skórki owoców podczas zbioru, do przechowywania przeznaczać tylko owoce bez uszkodzeń.

  • Przestrzegać płodozmianu w uprawach pod osłonami i w gruncie.

  • Do przechowywania owoców używać czystych i dezynfekowanych skrzynek, a do rozsady doniczek albo nowych albo bardzo rzetelnie zdezynfekowanych.

  • We wczesnej fazie rozwoju grzyba wystarczy usuwać porażone części roślin.

Mimo naszych starań choroba nie tylko wystąpiła, ale i szybko się rozwinęła. Tu już musimy uciec się do stosowania chemii. Do dyspozycji mamy szereg środków. Niektóre z nich są dostępne w niewielkich opakowaniach przeznaczone dla posiadaczy działek czy ogródków. Inne te bardziej agresywne sprzedawane są wyłącznie w dużych opakowaniach przeznaczonych dla producentów roślin. Popularniejsze z nich to: Amistar 250 SC, Bravo 500 SC, Teldor 500 SC, Grevit 200 SL, Biosept 33 SL. Przy stosowaniu chemii nauczmy się, że instrukcja przygotowania cieczy roboczej to świętość. Jeśli damy za mało środka oprysk może być nieskuteczny, a jeśli za dużo możemy poparzyć roślinę i przy okazji niepotrzebnie szkodzić środowisku.

OBJAWY

Choroba atakuje przede wszystkim młode, intensywnie rosnące części rośliny. Starsze liście i pędy są odporne na infekcję.

Infekcja najczęściej objawia się powstawaniem na powierzchni liści brązowych plam różnej wielkości, które są z reguły otoczone ciemniejszą obwódką. Często na tych częściach roślin trudno dopatrzyć się szarego pylącego nalotu.


Objawy na porażonych siewkach łatwo pomylić ze zgorzelą siewek.



Infekcja kwiatostanów może następować w różnym stadium ich rozwoju. Najczęściej zarodniki infekują kwiaty poprzez blizny powstałe w wyniku nakłuć przez owady, naszych nieostrożnych działań, lub powodowane ruchem pędu wywołanym przez wiatr. Czyli poprzez wszelakiego rodzaju mechaniczne uszkodzenia.


Na częściach miękkich jak owoce, mięsiste liście i pędy najpierw pojawiają się plamy które szybko przechodzą w gnijące miejsca. To właśnie na tych miękkich częściach roślin najłatwiej zaobserwować szary nalot z czarnymi punkcikami zarodni grzyba.

Uprawiających w ogrodzie winorośl zapraszam do zapoznania się z opracowaniami wyjaśniającymi podwójną rolę jaką ten grzyb pełni w winiarstwie. Np. tutaj http://www.kurdesz.com/PL/winiarstwo/index.php?artId=178

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: