Czosnek kazachstański

ª©

Allium oreophilum(ostrowskianum)

Opis

Rodzina: Alliaceae – czosnkowate

Roślina cebulowa należąca do gatunków typowo górskich. Ma liście odrobinę dłuższe od pędu kwiatowego. Sadźmy w większych grupach bo ładniej się wówczas prezentuje. Kwiaty nadają się do cięcia.

Występowanie

Roślina górskich rejonów Turkiestanu.

Wysokość

ok. 15-20 cm.

Termin kwitnienia

V – VI

Kolor kwiatu

Karminowo różowy

Stanowisko

Pełne słońce.

Wymagania

Gleba bardzo przepuszczalna. W sezonie na takim stanowisku wdzięczna będzie za podlewanie. pH gleby obojętne, ale toleruje odczyn lekko kwaśny. Rośliny możemy dokarmiać przed kwitnieniem oraz po kwitnieniu dla uzyskania dorodniejszych cebul co przełoży się na obfitość kwitnienia w kolejnym roku. Szczególnie należy dokarmiać jeśli zdecydowaliśmy się na nasiona, bo roślina nie tylko musi budować cebulę, ale jeszcze zdobyć się na wysiłek zawiązania nasion.

Liście jak u wszystkich czosnków zaczynają zasychać już w trakcie kwitnienia.

Mrozoodporność

Jeśli zapewnimy dobre odprowadzenie nadmiaru wody to jest w pełni mrozoodporna. Nie mniej nowe nasadzenia w czasie ostrych i bezśnieżnych zim lepiej okryć.

Rozmnażanie

Po zaschnięciu liści rośliny wykopać oddzielić cebulki przybyszowe i od razu posadzić każde na swoje miejsce. Typowa głębokość sadzenia cebuli to jej 3 krotna wysokość.

Rozmnażać można przez wysiew nasion dojrzewających w sierpniu. Nasiona muszą być w pełni dojrzałe. Wysiewamy do pojemników od razu po dojrzeniu i dołujemy pojemnik w zimnej szklarni. Możemy oczywiście wysiać bezpośrednio do gruntu tylko oznaczyć należy teren by wiosną nie wyplewić wyrastających niepozornych piórek.

Uwagi

Oreophilum – czyli nazwa gatunkowa oznacza miej więcej tyle co – kochający góry.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: