Rozwar wielkokwiatowy

©

Platycodon grandiflorus

Opis

Rodzina: Campanulaceae – dzwonkowate

Rozwar wielkokwiatowy jest byliną długowieczną.

Charakterystyczną cechą tego gatunku są baloniasto rozdęte pąki kwiatowe otwierające się z cichym trzaskiem. Średnica kwiatów sięga 5—8 cm i są one dzwonkowate, z szeroko rozchylonymi płatkami. Umieszczone są na długich szypułkach wyrastających z kątów liści w szczytowej partii pędu. Łodygi są ulistnione. Liście są wąsko lancetowate zielone z niebieskawym odcieniem. Pędy te pod swym ciężarem w czasie deszczowej pogody łatwo pokładają się. Inną cechą rozwaru jest jego mięsisty prawie palowy korzeń. To z powodu tego korzenia nie można rozmnażać rośliny przez podział.

Niskie odmiany typu ”Hakone” czy ”Apoyama” świetnie się sprawdzają jako rośliny pojemnikowe.

Niezbyt jeszcze powszechne, ale może komuś się uda dostać sadzonki odmian o podwójnej liczbie płatków.

Występowanie

Południowa i wschodnia Azja.

Wysokość

20—70 cm.

Termin kwitnienia

Zaczyna w końcu czerwca i kwitnie z reguły przez cały lipiec.

Kolor kwiatu

Najczęściej ciemnoniebieski, lecz są także odmiany mające różowe i białe kwiaty. Wszystkie mają ciemniejsze żyłkowanie płatków.

Stanowisko

Najlepiej kwitnie posadzona w pełnym słońcu.

Wymagania

Wadą rośliny jest fakt, że bardzo późno pojawia się wiosną na powierzchni ziemi. Niejednokrotnie usuwając wiosenne chwasty ścinałam motyczką będące pod powierzchnią pędy. Tym sposobem praktycznie pozbyłam się wielu krzaków zanim nauczyłam się jeszcze jesienią oznaczać miejsce w którym on rośnie. Jak już się ukazuje na powierzchni to szybko odrabia stracony czas.

Rodzaj gleby poza skrajnościami nie ma w uprawie tej rośliny większego znaczenia. Musi ona spełniać jeden podstawowy warunek – być przepuszczalna. Na ciężkich zlewnych glinach lub na glebach torfowych bardzo prawdopodobne, że wygnije już pierwszej zimy. Optymalne dla rośliny są gleby lekko kwaśne, dobrze utrzymujące wilgoć i raczej zasobne. Przy czym zasobność stosunkowo łatwo poprawić. W czasie sadzenia kopiemy dołek znacznie większy niż potrzeba. Ziemię mieszamy z kompostem i garstką nawozy o przedłużonym działaniu. Na glebach cięższych dodajemy jeszcze 1/3 objętości żwiru. Taką mieszanką zasypujemy część dołka, wstawiamy roślinę i zasypujemy wszystkie wolne miejsca. To jej wystarczy na cały sezon. Jeśli kupiliśmy sadzonki odmiany wysokiej dobrze jest usypać u podstawy rośliny niski kopczyk. Ułatwi to utrzymanie się rośliny w pionie. W innym wypadku trzeba rośliny palikować bo po solidnym deszczu część pędów może położyć się na ziemi.

Ważnym zabiegiem jest usuwanie przekwitłych kwiatów. Warto to robić w rękawiczkach bo wypływający biały sok jest lepki i ręce po tej czynności od razu trzeba myć.

Mrozoodporność

W zachodnich rejonach w pełni mrozoodporna. Przy braku śniegu w chłodniejszych rejonach lepiej okryć. Bezwzględnie okrywamy młode nasadzenia niezależnie od regionu w którym mieszkamy.

Rozmnażanie

Praktycznie jedynym rozwiązaniem jest wysiew nasion. Jak wszystkie byliny siejemy bezpośrednio do gruntu w końcu maja. Zbyt gęsto rosnące siewki przerywamy. Zanim posiejemy dobrze rozważmy miejsce. Roślina nie przepada za przesadzaniem.

Nasiona odmian pochodzą z celowego i kontrolowanego zapylenia po to by z tych nasion wyrosła konkretna odmiana. Zebrane przez nas z tej rośliny nasiona nie powtórzą cech rośliny macierzystej.

Można oczywiście kupić rozsadę. Kupujmy jednak u zaufanego sprzedawcy gwarantującego, że to co nam zakwitnie będzie tym o co nam chodziło.

Choroby i szkodniki

Jest to roślina bardzo odporna na przeciwności.

Uwagi

Korzeń rozwaru jest wykorzystywany w medycynie i w kosmetyce. Dla zainteresowanych podaję link do strony opisującej to zagadnienie http://rozanski.li/?p=261

Zdjęcie korzenia pochodzi ze strony

http://kr.blog.yahoo.com/ebujuk/14176.html?p=1&pm=l&tc=7&tt=1288740630

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: