Majówka groniasta

©

©Smilacina racemosa

Smilicina racemosa

Opis

Rodzina: Liliaceae

Obecnie prawidłową nazwą jest ‚Maianthemum racemosum’.

Wolno rozrastająca się kłączowa bylina, tworząca atrakcyjne kępy lekko przewieszających się pędów. Pędy te mogą być lekko zygzakowate. Liście naprzemianległe, podłużno-lancetowate o długości do 15 cm i szerokości około 6 cm. Na szczycie każdego pędu wiechowaty kwiatostan do 15 cm długości. Pojedyncze kwiatki maleńkie

kwiatPow.(na zdjęciu duże powiększenie) nie posiadające płatków tylko białe działki. Kwiaty mają delikatny, słodkawy zapach. Owocem jest kulista jagoda. Z początku zielona z czerwonymi cętkami. Dojrzałe jagody są w pełni czerwone. Zawierają z reguły jedno, kuliste nasiono. W jagodzie nasion może być więcej.

Występowanie

Naturalnie występuje na kontynencie północno mapkaamerykańskim. Mapka pokazuje zasięg występowania. Siedliskiem są kwaśne i wilgotne leśne gleby.

Wysokość

W ogrodach uzyskuje około 1 metra.

Termin kwitnienia

Początek kwitnienia to najczęściej druga połowa maja i czerwiec.

na słońcuKolor kwiatu

Kremowobiałe.

Stanowisko

W zasadzie roślina pstrokatego cienia. Jednak najobficiej kwitnie jeśli ma te 6 godzin bezpośredniego, najlepiej rannego słońca.

Wymagania i pielęgnacja

kłączeJak wszystkie rośliny leśnego pochodzenia będzie preferowała gleby przepuszczalne, o dużym udziale próchnicy, kwaśne i wilgotne. Dbających o wygląd swoich roślin informuję, że powinni się postarać o worek kompostu z samych liści. Ma on bardzo dużo próchnicy, kwaśny odczyn i stosunkowo mało składników odżywczych, które uzupełnimy dając porcję nawozu pełnoskładnikowego. Tradycyjny owocekompost powstały ze wszystkiego ma odczyn obojętny i nie bardzo się w tym wypadku nadaje. Torf natomiast można dać pod warunkiem, że ziemia będzie stale lekko wilgotna. Inaczej będzie on bibułą dla gleby i wyciągnie z niej najmniejszą nawet kropelkę. Woda związana w torfie jest dla roślin stracona, jako że wiązania są za silne dla korzeni roślin. Będzie on zatem potęgował suszę.

Mrozoodporność

dojrzałeOwoceGatunek w pełni mrozoodporny na terenie całego kraju, jako że dolną strefą graniczną jest USDA 4a z temperaturami do -34,4 °C. Natomiast u nas w kraju najzimniejszą jest strefa 5a z temperaturami do -28,9 0C.

Rozmnażanie

Nasiona dojrzewają od sierpnia do października. Najlepiej jest wysiać je jesienią. Miejsce należy oznaczyć w sposób trwały, ponieważ wzejść mogą dopiero po 2 latach. Siewki przez pierwszy rok uprawiamy bez przepikowywania. Zasilamy co 2 tygodnie rozcieńczonym nawozem o owoc i nasionkozrównoważonym składzie. Jesienią po zakończeniu wegetacji rozdzielamy małe kłącza na poszczególne doniczki. Na miejsce stałe sadzimy po minięciu okresu przymrozków. Nasiona są w miarę duże i siewu można dokonać rozkładając je z równymi odstępami. Nie należy kupować nasion wiosną, wymagają one co najmniej 3-4 miesięcy zimnej stratyfikacji.

Podział wiosną lub wczesną jesienią, nie wcześniej jak po 3-4 latach. Jeśli potrzebne nam jest więcej egzemplarzy można wykopać takie kłącze i pociąć go tak by każdy odcinek miał pąk.

Choroby i szkodniki

Brak.

Zastosowanie

Najlepiej wygląda posadzona w większej grupie na terenach ogrodów leśnych. Można jako element zacienionych rabat wielogatunkowych. Zresztą tam gdzie udaje się bardziej znana kokoryczka tam też uda się majówka.

Uwagi

Nazwa rodzaju ”Smilacina” nie jest do końca wyjaśnione. Ze starogreckiego ‚smilax’ oznacza błyszczące zielsko. Miałoby to wytłumaczenie, jako że białe kwiaty rozjaśniają cieniste miejsca. To jednak tylko prawdopodobieństwo.

Nazwa gatunkowa ”racemosa” da się przetłumaczyć z łaciny jako kiść winogron. Jest to odniesienie do wiechowatego kwiatostanu.

 

Przypisyrysuneczek


Wykorzystano zdjęcia z następujących stron:

Kłącze+nasionko – http://www.methowvalleyherbs.com/2011/10/photo-friday-solomons-

Kwiat powiększenie – http://www.yosemitehikes.com/wildflowers/false-solomons-seal/

Dojrzałe owoce – http://gardensinthewood.com/smilacina-racemosa

W naturze – http://kids.britannica.com/comptons/art-124393/False-Solomons-seal

Sadzonka – http://www.burncoose.co.uk/site/_sys/plants_photo_check.cfm?letter=s&page=4

Reklamy

komentarze 3 to “Majówka groniasta”

  1. Lella Says:

    Pani Zoju, dopadłam wreszcie tę majówkę i mam pytanie: czy po zimie roślina jest widoczna, to znaczy, czy coś jej sterczy czy też znika kompletnie jak kokoryczka? Jak wcześnie wybija, czy nowe pędy są delikatne? Mam świetną miejscówkę ale na wiosnę wymaga ona mnóstwa plewienia, nie da się tego uniknąć, bo pod spodem jest gruz i masa zdziczałych śniedków, których się nie da definitywnie zlikwidować.

    • zojalitwin Says:

      Roślina jest byliną więc wszystkie jej części nadziemne zamierają. W tym roku z racji ciepłej wczesnej wiosny powinna już być na wierzchu.
      Natomiast jeśli Pani jeszcze nie posadziła to proszę posadzić do pojemnika natomiast miejscówkę potraktować roundupem(randapem)kiedy chwasty mają minimum 2 cm wysokości lub są wyższe. Proszę to zrobić jak się nieco ociepli. Musimy odczekać do całkowitego zaschnięcia liści i korzeni. Wówczas prawie same wyjdą z ziemi. Na oczyszczonej ziemi posadzić roślinę. W kolejnym roku chwasty odbiją z nasion ale będzie ich mniej i utrzymanie jakiej takiej czystości będzie łatwiejsze. Proszę pamiętać iż poza względami estetycznymi tylko zwarta masa korzeni jak np. w postaci trawnika będzie uniemożliwiała rozrost rośliny. Inaczej spokojnie sobie poradzi.

  2. Lella Says:

    Dzięki wielkie:) Zadołowałam majówkę w pojemniku a miejscówka już wyczyszczona, więc Roundup odpada w tym roku, śniedki już nie wylezą, aż na wiosnę. Może posadzę ją gdzie indziej a w następnym roku faktycznie spryskam ten kawałek, bo widzę, że innego wyjścia nie ma:(


Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d blogerów lubi to: