Rehmannia

©

©Rehmannia elata

Rehmannia elata

Opis

Rodzina: Plantaginaceae

Synonim: Rehmannia angulata

Z korzenia wyrastają liście odziomkowe. Blaszka liściowa jest duża(nawet 25 cm długości), jajowata w kształcie o głęboko ząbkowanych na brzegach. Kolor jest ciemnozielony i błyszczący. Ze środka wyrasta ulistniony pęd kwiatowy. Liście na pędzie są dużo mniejsze. Z kątów górnych listków na dość długich szypułkach wyrastają duże wargowe kwiaty. Ich wielkość dochodzi do 10 cm. Wraz z wzrostem pędu pojawiają się coraz to nowe pąki kwiatowe. Ponieważ na pędzie wygląda to jak jednostronne grono więc wielu skojarzyło się z naparstnicą.

Występowanie

Roślina najprawdopodobniej pochodzi z Chin.

Wysokość

Między 60 a 90 cm. Posadzona w bardziej ocienionym miejscu może być wyższa.

Termin kwitnienia

Od czerwca do sierpnia, choć potrafi kwitnąć nawet do przymrozków. Lepiej i dłużej kwitnie kiedy lato nie jest zbyt upalne.

Kolor kwiatu

kwiat Kraminowo-różowy lub sporadycznie biały, w obu wypadkach z żółtymi plamkami w gardzieli.

Stanowisko

Posadzona w pełnym słońcu kwitnie obficiej, lecz potrzebuje więcej wilgoci. Jeśli nie zamierzamy naszego ogródka podlewać posadźmy w półcieniu. Ważnym jest by stanowisko było osłonięte bo górna część pędu jest cienka i rośliny pod wpływem wiatru łatwo nie tyle się pokładają ile wykrzywiane są w różnych kierunkach, co powoduje ich nieporządny wygląd.

Wymagania i pielęgnacja

Roślina lubi gleby przepuszczalne, lecz dobrze utrzymujące wilgoć. Z uwagi na długotrwałe kwitnienie powinny być zasobne i o odczynie obojętnym.

Z tą rośliną jest jednak kłopot związany z jej niepewną zimotrwałością. Z tego powodu lepiej posadzić ją do dużej donicy z której odcięto dno. Całość wkopujemy w ziemię. Późną jesienią doniczkę wyjmujemy i wstawiamy do takiej samej tylko z dnem. Przenosimy do pomieszczenia, w którym temperatura nie może być wyższa jak 4 0C. W takich warunkach nie ruszy wegetacja. Jeśli mamy więcej siewek proponuję część wysadzić wiosną do gruntu. Tylko tak jak wspomniałam musi to być miejsce o przepuszczalnej glebie. Późną jesienią, kiedy już liście da się usunąć, narzucić około 10 cm warstwę kompostu. Można na to położyć odwróconą doniczkę by uchronić przed nadmiarem wody w zimie. Jeśli posadzona była w osłoniętym miejscu ma szansę przetrwać w zachodniej części strefy 6b. Wiosną dla poprawy żyzności dać dawkę azofoski.

Mrozoodporność

Dolna strefa mrozoodporności to USDA 7a z temperaturami do -17,7 °C.   Choć istnieją doniesienia iż przetrwały nawet w strefie 6a, wiele bowiem zależy od zabezpieczenia nie tylko przed mrozem, ale przede wszystkim przed nadmiarem zimowej wody..

Rozmnażanie

Nasiona kiełkują dość dobrze i szybko. W temperaturze około 20 0C kiełkowanie trwa około 2 tygodni. Dotyczy to nasion świeżych, starsze mogą kiełkować dłużej. Z uwagi na sporą rozetę liściową sadzimy w odstępie 30 cm.

Choroby i szkodniki

Bardzo sporadycznie może pojawić się mączniak prawdziwy.

Zastosowanie

Medycyna chińska od wieków stosuje (raczej R. Glutinosę lub oba gatunki razem) jako doskonałe zioło na poprawę samopoczucia u ludzi starszych. Twierdzi wręcz, że przedłuża życie. W necie jest sporo recept na jej zastosowanie.

Z ogrodniczego punktu widzenia to roślina doskonała na rabaty, jako że kwitnie bardzo długo, a jej duże kwiaty są doskonałą dekoracją. Roślina nadaje się na kwiat cięty.

Uwagi

Nazwa rodzaju ”Rechmannia” pochodzi od nazwiska wybitnego lekarza rosyjskiego Józefa Rehmanna (1799- 1831).

Nazwa gatunkowa ”elata” = wysoki.

 rysuneczek

Przypisy


Wykorzystano zdjęcia z następujących stron:

Rehmannia elata – http://www.huntingtonbotanical.org/WhatsInBloom/june05/june05-Pages

Kwiat – http://www.californiagardens.com/Plant_Pages/rehmannia_elata.htm

Advertisements

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s

%d bloggers like this: